VEGEbolognese – dla każdego mięsożercy i nie tylko

12 lip , 2018 Przepisy,Zdrowe odżywianie

VEGEbolognese – dla każdego mięsożercy i nie tylko

Czy można przygotowywać potrawy, kojarzące z dużą ilością kalorii w zdrowszy sposób?

Oczywiście, że tak!

Czasami wystarczy zamienić kilka składników i mamy pyszne, zdrowe danie:)

Poniżej przepis na wegetarianski sos, który niczym nie odbiega od tradycyjnego sosu bolońskiego.

Każdy mięsożerca się skusi😊

 

Składniki:
-1 szklanka suchej soczewicy czerwonej
-1 szklanka passaty (w razie potrzeby można dodać więcej)
-1/2 dużej cebuli lub 1 mała
-2 ząbki czosnku
-2 małe papryczki chili
-duża garść świeżej bazylii

 

Przygotowanie:
Soczewicę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Jeżeli po gotowaniu została woda w soczewicy należy ją odlać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj soczewice, passatę i duś wszystko ok 3 min. Po tym czasie dodaj drobno pokrojoną papryczkę chili. Duś kolejne 4 minuty. Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną bazylię. Po 5 min danie będzie gotowe 😊

 

Propozycja podania: z makaronem pełnoziarnistym, makaronem gryczanym lub ryżowym.

, , ,


1 Response

  1. Kate pisze:

    Wow super sprawa. Jestem od 2 lat wegetarianką i szukam takich inspiracji dzięki! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *