VEGEbolognese – dla każdego mięsożercy i nie tylko

Czy można przygotowywać potrawy, kojarzące z dużą ilością kalorii w zdrowszy sposób?
Oczywiście, że tak!
Czasami wystarczy zamienić kilka składników i mamy pyszne, zdrowe danie:)
Poniżej przepis na wegetarianski sos, który niczym nie odbiega od tradycyjnego sosu bolońskiego.
Każdy mięsożerca się skusi
Składniki:
-1 szklanka suchej soczewicy czerwonej
-1 szklanka passaty (w razie potrzeby można dodać więcej)
-1/2 dużej cebuli lub 1 mała
-2 ząbki czosnku
-2 małe papryczki chili
-duża garść świeżej bazylii
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Jeżeli po gotowaniu została woda w soczewicy należy ją odlać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj soczewice, passatę i duś wszystko ok 3 min. Po tym czasie dodaj drobno pokrojoną papryczkę chili. Duś kolejne 4 minuty. Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną bazylię. Po 5 min danie będzie gotowe
Propozycja podania: z makaronem pełnoziarnistym, makaronem gryczanym lub ryżowym.
gotowanie, szybkie przepisy, wege, zdrowe odżywianie
Wow super sprawa. Jestem od 2 lat wegetarianką i szukam takich inspiracji dzięki! 😉