Szybki przepis: Warzywa z soczewicą i mieszanką tandoori masala

Podróż po Azji na talerzu 😍
Warzywa z soczewicą i mieszanką tandoori masala , szybki przepis dla zabieganych 🙂
Czas przygotowania 30 min.
Składniki:
-papryka 1 szt
-marchewka 1 szt
-soczewica 1/2 szklanki suchej
-cebula 1 szt
-czosnek 1 ząbek
-tandoori masala 3/4 łyżeczki
-sos sojowy 2 łyżki
-sos rybny 1 łyżka
-chili 1-2 małe papryczki w zależności jaką chcesz uzyskać ostrość
-sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekaj drobno i wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem (np. oliwa z oliwek, Ok. 2 łyżki), po chwili dodaj pokrojone w kostkę paprykę i marchewkę. Duś wszystko razem ok 10 min. Po tym czasie dodaj ugotowaną soczewicę (przepłucz ją przed ugotowaniem pod bieżącą wodą), przyprawy, sos sojowy, sos rybny, chilli. Możesz dodać również 2 łyżki passaty.
Wszystko dusić raz jeszcze ok 5 min. Możesz podać z ryżem lub kaszą. Ja wybrałam ryż paraboliczny 😊
Smacznego 😊
gotowanie, szybkie przepisy, wege, zdrowe odżywianie