Szybki przepis: Warzywa z soczewicą i mieszanką tandoori masala

6 kwi , 2018 Przepisy,Zdrowe odżywianie

Szybki przepis: Warzywa z soczewicą i mieszanką tandoori masala

Podróż po Azji na talerzu 😍

Warzywa z soczewicą i mieszanką tandoori masala , szybki przepis dla zabieganych 🙂

Czas przygotowania 30 min.

 

Składniki:

-papryka 1 szt

-marchewka 1 szt

-soczewica 1/2 szklanki suchej

-cebula 1 szt

-czosnek 1 ząbek

-tandoori masala 3/4 łyżeczki

-sos sojowy 2 łyżki

-sos rybny 1 łyżka

-chili 1-2 małe papryczki w zależności jaką chcesz uzyskać ostrość

-sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekaj drobno i wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem (np. oliwa z oliwek, Ok. 2 łyżki), po chwili dodaj pokrojone w kostkę paprykę i marchewkę. Duś wszystko razem ok 10 min. Po tym czasie dodaj ugotowaną soczewicę (przepłucz ją przed ugotowaniem pod bieżącą wodą), przyprawy, sos sojowy, sos rybny, chilli. Możesz dodać również 2 łyżki passaty.
Wszystko dusić raz jeszcze ok 5 min. Możesz podać z ryżem lub kaszą. Ja wybrałam ryż paraboliczny 😊

Smacznego 😊

, , ,


Comments are closed.