Przepis na Mus jabłkowy BEZ CUKRU

Cukier jest konserwantem, to prawda, jednak nie możemy zapominać o naturalnych cukrach, które występują w owocach. Cukry te również mogą wspomagać przechowywanie żywności, oczywiście przy zachowaniu kilku zasad 🙂
W chłodniejsze dni nasz organizm bardziej domaga się smaku słodkiego. Naturalny smak słodki (czyli ten z owoców i produktów naturalnie słodkich) ma działanie rozgrzewające, relaksujące.
Zimą chętnie sięgamy po konfitury, przetwory przygotowane w okresie letnim. Niestety zazwyczaj są to produkty o wysokiej zawartości cukru (nawet 1 kg cukru na 1 kg owoców!). Nie możemy zapominać, że cukier wykazuje działanie prozapalne, przyczynia się do rozwoju zaburzeń metabolicznych.
Owoce, w zależności od gatunku, posiadają różną zawartość naturalnego cukru. Ja postanowiłam poeksperymentować z jabłkami i przygotować z nich mus.
Składniki musu:
-jabłko
-sok z cytryny (sok z 1/2 cytryny na 1 kg jabłek)
Ewentualnie można dodać imbiru, lub przygotować cześć z imbirem a część bez.
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić, wrzucić do garnka i zalać wodą do poziomu jabłek, dodoać sok z cytryny. Gotować na dużym ogniu, w monencie wrzenia zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Nadmiar wody można odlewać suchą (!) chochelką do garna i przygotować z niego sok. W momencie kiedy wszystkie jabłka rozpadną się nasz mus jest gotowy. Jeżeli chcesz dodać imbiru możesz go dodać do gotowego musu i gotować jeszcze ok 10 min (1 łyżka skartego imbiru na 1 kg owoców).
Kolejny etap to przygotowanie słoików i nakrętek. Bardzo ważne jest ich dokładne umycie i wyparzenie we wrzątku. Gorące możesz wyłozyć na ręcznik papierowy do góry dnem. Później dokładnie osusz, również ręcznikiem papierowym.
Przygotuj suchą chochelkę/łyżke i nakładaj nią mus do słoików, nie przemywaj jej pod bieżącą wodą.
Mus nakładaj do wysokości szyjki słoika i dokładnie go zakręć.
W przypadku pozostałego soku postępowanie jest takie samo, sok jedynie możesz zagotwać jeszcze raz kiedy zlejesz już całość.
Teraz pora na pasteryzację. Przygotuj garnek, taki aby zmieściły się wszystkie słoiki i były zanurzone pod szyjkę.
Słoiki włóż do garnka i zalej wodą. Od momentu warzenia wody słoiki powinny gotować się ok 30 min. Po tym czasie wyjmij słoiki z garnka i pozostaw do ostygnięcia. Wszystkie powinny mieć wklęsłą nakrętkę.
Słoiki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
bezpieczne jedzenie, gotowanie, słodkie, zdrowe odżywianie
Super, że bez cukru. Jestem przeciwniczką tego składnika, więc jak tylko się da go unikam 😉