Odpowiednia dieta w PCOS

2 sty , 2018 choroby,kobieta,Zdrowe odżywianie

Odpowiednia dieta w PCOS

Zespół policystycznych jajników (PCOS) jest złożonym zaburzeniem, które może dotykać 5-10% kobiet w wieku rozrodczym. Wiąże się ono z nieowulacyjnymi cyklami, policystycznymi jajnikami, histuryzmem (nadmierne owłosienie). PCOS jest uznawane jako zaburzenie wieloczynnikowe o możliwym podłożu genetycznym, hormonalnym i środowiskowym. Co więcej, pacjenci PCOS są bardziej narażeni na choroby metaboliczne i sercowo-naczyniowe i związane z nimi zachorowalności, w porównaniu z populacją ogólną.
W przypadku PCOS ryzyko cukrzycy typu 2 jest 3-7 razy wyższe w porównaniu do kobiet bez stwierdzonego PCOS.

U kobiet z zespołem PCO może występować insulinooporność (oporość tkanek na działanie insuliny, powodujące jej podwyższone stężenie we krwi). Według przeprowadzonych analiz ponad 50 % kobiet, u których stwierdzono PCOS cierpi również na nadwagę i otyłość. Dieta jest określana jako jeden z elementów leczenia PCOS.

 

W badaniach przeprowadzonych z udziałem 54 kobiet zauważono związek ze spożyciem pokarmów o wysokiej wartości energetycznej (wysokokalorycznych), niskiej wartości odżywczej oraz wysokim IG (indeks glikemiczny), u kobiet ze stwierdzonym PCOS. Oznacza to, że taki sposób odżywiania może być związany z insulinozależną przyczyną PCOS. Z przeanalizowanych jadłospisów wynikało również, że jadłospisy odbiegają od proponowanych norm na zawartość białka, tłuszczu i węglowodanów, a także charakteryzowały się bardzo małą ilością warzyw i owoców. Menu ocenione jako niewłaściwe charakteryzowały się nieodpowiednim spożyciem kwasów tłuszczowych (nasyconych i wielonienasycone), węglowodanów (cukry proste i złożone), białka, błonnika pokarmowego, owoców i warzyw, roślin strączkowych, orzechów, ziaren. Jadłospisy, które zostały najlepiej ocenione pod względem jakościowym oraz ilości posiłków były powiązane z niższym BMI, niższą masą ciała oraz wskaźnika WHR (Waist to Hip Ratio czyli stosunek obwodu talii do obwodu bioder) kobiet, które je stosowały.

W związku z zaobserwowanymi nieprawidłowościami zaleca się  dietę o niskim IG, bogatą w błonnik pokarmowy, o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (SFA- Saturated fatty acid) i cholesterolu. Redukcja masy ciała za pomocą racjonalnej diety o niskim IG jest skuteczną metodą wspomagania leczenia PCOS. Stosowanie diety redukcyjnej przez trzy miesiące wraz ze zwiększoną aktywnością fizyczną pozwala na zmniejszenie masy ciała średnio o 5,93 kg, co zwiększa szanse na leczenie niepłodności u kobiet. To powinien być sugerowany rodzaj diety w leczeniu PCOS

 

Zwraca się również uwagę na prawidłowe spożycie przeciwutleniaczy w diecie, w tym witaminy C i E, β-karoten, cynk, miedź, selen i koenzym Q10, które chronią przed wolnymi rodnikami. Negatywne działanie wolnych rodników na organizm jest oparty na stresie oksydacyjnym, który prowadzi do uszkodzenia, między innymi, błon komórkowych.

 

Podsumowując dieta jest jednym z ważniejszych elementów terapii PCOS. Powinna być ona prawidłowo zbilansowana pod kątem kaloryczności, zawartości białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Zoptymalizowana dieta może zarówno wspomóc leczenie farmakologiczne a nawet zmniejszyć dawkę lub wyłączyć leczenie (oczywiście za zgodą lekarza).

 

 

 

 

 

 

 

Źródło:
  1. De Leo V. i wsp., Genetic, hormonal and metabolic aspects of PCOS
  2. Szczuko M., i wsp. High glycemic index diet in PCOS patients. The analysis of IGF I and TNF-α pathways in metabolic disorders
  3. Szczuko M., i wsp. STUDIES ON THE QUALITY OF NUTRITION IN WOMEN WITH POLYCYSTIC OVARY SYNDROME (PCOS)
  4. Szczuko M. i wsp. Improvement in anthropometric parameters after rational dietary intervention in women with Polycystic Ovary Syndrom as the best method to support treatment

, , , ,


Comments are closed.