Depresja, złe samopoczucie – produkty, które powinieneś wprowadzić do swojej diety, aby zmniejszyć objawy

12 paź , 2017 Zdrowe odżywianie

Depresja, złe samopoczucie – produkty, które powinieneś wprowadzić do swojej diety, aby zmniejszyć objawy

Depresja jest definiowana jako zaburzenie lub choroba kliniczna. Leczenie polega na stosowaniu antydepresantów, neuroleptyków. Z biochemicznego punktu widzenia depresja wynika z niedoboru neuroprzekaźników: serotoniny, dopaminy, noradrenaliny oraz kwasu gamma-aminomasłowego (GABA).

Rzadko zwraca się uwagę na niedobory żywieniowe jakie mogą przyczyniać się do depresji lub pogłębiać ją. Odpowiednie żywienie może wspomóc leczenie farmakologiczne, a także często prowadzi do poprawy stanu zdrowia. Składniki te poprzez wpływ na układ nerwowy łagodzą objawy oraz przyczyny depresji. Zaliczamy do nich:

  • kwasy tłuszczowe omega-3 – mózg zawiera najwięcej kwasów tłuszczowych z wszystkich narządów. 33% tłuszczów istoty szarej to właśnie omega-3, dlatego odpowiednie ich spożycie warunkuje odpowiednie funkcjonowanie mózgu. Wpływają one także na poziom cholesterolu, którego obniżone stężenie (wynikające m.in. z diety ubogo tłuszczowej) dodatnio koreluje z występowaniem i pogłębianiem się depresji. Odpowiedni stosunek omega-6 do omega-3 (co najmniej 4:1) wpływa na błony komórkowe, ich strukturę, budowę oraz funkcjonowanie. Zaburzenia budowy oraz funkcjonowania komórek nerwowych w organizmie mogą przyczynić się do rozwoju depresji. Źródłem kwasów omega-3 jest olej lniany, tłuste ryby, tran.
  • witamina B1– bierze udział w syntezie neuroprzekaźników, które warunkują przekazywanie impulsów nerwowych. Witaminę B1 znaleźć można w mięsie wieprzowym, jajach, płatkach owsianych
  • kwas foliowy – także warunkuje odpowiednią syntezę neuroprzekaźników. Zbyt niskie stężenie kwasu foliowego może wiązać się z gorszymi efektami leczenia farmakologicznego. Występuje w: zielonych warzywach, pomarańczach jabłkach, pieczywie pełnoziarnistym, jajach
  • wapń – leki stosowane podczas depresji (inhibitory zwrotnego wychwytu serotoniny) mogą powodować „wypłukiwanie” wapnia z kości, dlatego jego odpowiednia podaż jest bardzo istotna
  • witamina D – łagodzi objawy zarówno depresji sezonowej jak i depresją kliniczną a także wspomaga wbudowywanie wapnia w kości. Niedobór może powodować słabość mięśni oraz zaburzać transport neurotransmiterów, co przyczynia się także do depresji. Źródłem żywieniowym są: jaja i ryby, jednak przy niedoborach najczęściej zalecana jest suplementacja
  • żelazo – wchodzi w skład erytrocytów, odpowiedzialnych za odpowiednie utlenowanie krwi, bierze udział w syntezie neurotransmiterów oraz powstawaniu i regeneracji osłonki mielinowej neuronów

Niedobory tych składników mogą mieć negatywny wpływ zarówno podczas zdiagnozowanej już depresji, jak i gorszego samopoczucia, chronicznego zmęczenia. W przypadku dużych niedoborów, po konsultacji z specjalistą, konieczne może okazać się wdrożenie suplementów.

Odpowiednio zbilansowana dieta jest niezbędna dla poprawy zdrowia ale także jako wspomaganie leczenia farmakologicznego.

 

 

 

 

Źródła:

  1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2738337/
  2. http://www.everydayhealth.com/columns/therese-borchard-sanity-break/nutritional-deficiencies-that-may-cause-depression/

, ,


Comments are closed.