Cudowne właściwości żurawiny

25 Paź , 2017 Przepisy,Zdrowe odżywianie

Cudowne właściwości żurawiny

Żurawina jest niezwykłym owocem o drogocennych właściwościach. Najbardziej znane to działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, co potwierdzają liczne badania kliniczne. Wspomaga leczenie m.in. zapaleń pęcherza moczowego, zapaleń i wrzodów żołądka.

 

Charakteryzuje się ona wysoką zawartością przeciwutleniających związków fenolowych. Związki te wspierają naturalny układ odpornościowy organizmu, zapobiegając uszkodzeniom, które wywołują reaktywne formy tlenu oraz procesy utleniania, niszczące tkanki.

 

Żurawinę zaleca się w celu zapobiegania chorobom cywilizacyjnym, tj. miażdżyca tętnic, nadciśnienie tętnicze i rak, których etiologia jest związana bezpośrednio ze stresem oksydacyjnym (procesom utleniania)

 

Skuteczność zdrowotna żurawiny jest również związana z działaniem antybakteryjnym wynikającym z obecności proantocyjanidyn typu A. Związki te mają udokumentowane właściwości hamujące przyczepianie się bakterii E.coli do ścian układu moczowego i zwiększenie usuwania bakterii z organizm, przez co wspomgają leczenie zapaleń.

 

Również kwas hipurowy, naturalnie występujący w żurawinie, wykazuje silne działanie bakteriostatyczne w środowisku lekko kwaśnym. Dlatego też ważne jest, aby podczas zapalenia układu moczowego spożywać zwiększoną ilość witaminy C (w wit. C bogate są produkty tj. czarna porzeczka, dzika róża, cytrusy, papryka, kapusta).

 

Najlepszymi zastosowaniami medycznymi owoców żurawinowych są: zapobieganie i leczenie zakażeń bakteryjnych układu moczowego, zakażenia błon śluzowych żołądka i zakażeń jamy ustnej.

 

Ze względu na powszechne stosowanie żurawiny i preparatów farmaceutycznych zawierających proantocyjanidyny, w leczeniu zapaleń układu moczowego ważne jest, aby zwrócić uwagę na zawartość tych związków w kupowanym preparacie. Ponadto ważne jest, aby były to preparaty/produkty apteczne.

 

Stosowanie świeżej żurawiny również korzystnie wpłynie na opisane dolegliwości. Jednak

sezon na nią trwa bardzo krótko, jedynie jesienią, dlatego warto wykorzystać ten czas. W ciągu całego roku dostępna jest w formie suszonej (niestety, najczęściej słodzona) oraz w postaci soków, konfitur, dżemów.

 

Moja propozycja na wykorzystanie świeżych owoców żurawiny:)

 

Mus z żurawiny

-250g owoców żurawiny

-3 łyżki ksylitolu

Owoce zblendować na mus, dodać ksylitol i ponownie blendować aż do połączenia się składników.

 

, ,


Comments are closed.