21 dni bez cukru z Natural DIET – podejmij wyzwanie!

Podejmujesz wyzwanie?
21 dni bez cukru, słodyczy, ciast, batoników a w zamian…. propozycje na pyszne zdrowe i <czasami :)> słodkie posiłki!
Będziemy dzielić się wrażeniami i pomysłami a dietetyk Natural Diet – dietetyka kliniczna będzie czuwać nad wydarzeniem i udzielać rad jak przetrwać chwile kryzysowe 🙂
To pierwszy krok do zgrabnej sylwetki do lata! Link do wydarzenia na Facebooku znajdziesz tutaj.
Czego nie jemy?
-cukru (biały, brązowy, trzcinowy)
-słodyczy (ciastka, ciasta, batoniki, czekolady zawierające cukier itp.)
-słodkich napoi
-produktów, które mają dodatek cukru (m.in. jogurty, kefiry smakowe, słodkie chrupki do mleka)
Co możemy jeść*:
-mnóstwo warzyw, spożywaj je do każdego posiłku (ogranicz jednak ziemniaki do 2 razy w tygodniu)
-owoce do 2-3 porcji dziennie (1 porcja to np. jabłko, gruszka, banan, garść winogron, malin)
-pełnoziarniste pieczywo, makaron (gryczany, żytni, pszenny), kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana), ryż brązowy lub paraboliczny
-mięso (drób, wołowina, wieprzowina, królik)
-warzywa strączkowe (soczewica, ciecierzyca, groszek zielony, fasolka szparagowa, fasola, groch)
-ryby (łosoś dziki, dorsz, pstrąg, tuńczyk, mintaj)
-jaja
-nabiał (jogurt, kefir, maślanka, ser twarogowy, śmietana)
-orzechy (włoskie, laskowe, nerkowca, pekan) migdały
-słonecznik, pestki dyni
-oleje roślinne (rzepakowy, lniany, sezamowy, ), masło
*w przypadku występowania alergii lub nietolerancji pokarmowych wyeliminuj również dany produkt/składnik
Powodzenia! 🙂
21 dni bez cukru, bezpieczne jedzenie, eventy, przeciwzaplane, zdrowe odżywianie