Ciasto marchewkowe – zdrowa słodycz

6 gru , 2017 Przepisy

Ciasto marchewkowe – zdrowa słodycz

Ciasto z marchewką? Dlaczego nie! 🙂

Bardzo lekkie a dzięki orzechom również bardzo sycące. Marchewka jest bogata w witaminy m.in. witaminę A korzystnie wpływającą na wzrok, witaminę C poprawiającą szczelność naczyń krwionośnych, a także witaminy z grupy B, oraz witaminę E. Witaminy te są silnymi przeciwutleniaczami, neutralizują wolne rodniki, zapobiegając uszkodzeniom tkanek, co w efekcie przyspiesza starzenie się komórek, może być przyczyną miażdżycy, nowotworów.

Oczywiście najwięcej wartości odżywczych posiada marchewka w postaci surowej, jednak może być ona świetnym dodatkiem do ciasta, dodając mu naturalnie słodkiego smaku.

 

Składniki:

(na jedną średnią keksówkę)

-1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej

-3 średnie marchewki

-3/4 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego, użyłam bezzapachowego)

-4 jajka

-1 szklanka drobno posiekanych orzechów

-cynamon

-4 łyżki miodu

-4 łyżki ksylitolu

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-1 łyżeczka sody

-1 łyżeczka cynamonu

-1 łyżeczka cukru waniliowego

-szczypta soli

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ubij białka, możesz dodać szczyptę soli podczas ubijania. Do białka dodaj miód (delikatnie rozpuszczony), ksylitol oraz żółtka. Wszystko razem miksuj jeszcze ok 2 minut wlewając olej małymi porcjami. W osobnej miseczne wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cukier waniliowy, Połącz suche składniki z mokrymi delikatnie mieszając mikserem na średnich obrotach. Ciasto będzie dość gęste. Teraz dodaj startą na grubych oczkach marchewkę i orzechy. Wymieszaj wszystko łyżką.

Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 55 minut.

 

Smacznego!:D

 

 

, ,


Comments are closed.