Ciasto marchewkowe – zdrowa słodycz

Ciasto z marchewką? Dlaczego nie! 🙂
Bardzo lekkie a dzięki orzechom również bardzo sycące. Marchewka jest bogata w witaminy m.in. witaminę A korzystnie wpływającą na wzrok, witaminę C poprawiającą szczelność naczyń krwionośnych, a także witaminy z grupy B, oraz witaminę E. Witaminy te są silnymi przeciwutleniaczami, neutralizują wolne rodniki, zapobiegając uszkodzeniom tkanek, co w efekcie przyspiesza starzenie się komórek, może być przyczyną miażdżycy, nowotworów.
Oczywiście najwięcej wartości odżywczych posiada marchewka w postaci surowej, jednak może być ona świetnym dodatkiem do ciasta, dodając mu naturalnie słodkiego smaku.
Składniki:
(na jedną średnią keksówkę)
-1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
-3 średnie marchewki
-3/4 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego, użyłam bezzapachowego)
-4 jajka
-1 szklanka drobno posiekanych orzechów
-cynamon
-4 łyżki miodu
-4 łyżki ksylitolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka cukru waniliowego
-szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ubij białka, możesz dodać szczyptę soli podczas ubijania. Do białka dodaj miód (delikatnie rozpuszczony), ksylitol oraz żółtka. Wszystko razem miksuj jeszcze ok 2 minut wlewając olej małymi porcjami. W osobnej miseczne wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cukier waniliowy, Połącz suche składniki z mokrymi delikatnie mieszając mikserem na średnich obrotach. Ciasto będzie dość gęste. Teraz dodaj startą na grubych oczkach marchewkę i orzechy. Wymieszaj wszystko łyżką.
Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 55 minut.
Smacznego!:D
bezpieczne jedzenie, słodkie, zdrowe odżywianie